top of page

Brandwerend glas

Brandwerend-glas-VHG-vanherk-glas-kozijnen.jpeg

Brandwerend glas is een belangrijk type glas om brandveiligheid te waarborgen. Het glas beschikt over een brandvertragende werking om de verspreiding van het vuur tegen te gaan. 

De werking van brandwerend glas

Normaal enkel glas (float glas) breekt bij een brand al zeer snel. Bij een brand ontstaat er temperatuurverschil tussen het glasoppervlak en de glasranden. Hierdoor ontstaan thermische spanningen in het glas. Wanneer de thermische spanning te groot wordt, ontstaat breuk. Bij normaal enkel glas gebeurt dit bij een temperatuurverschil van ongeveer 30-40°C. Dit temperatuurverschil ontstaat al na ongeveer één minuut bij een standaard brand. Gehard glas en standaard gelaagd glas hebben slechts een brandwerendheid van 4 tot maximaal 5 minuten. Daarom zal het glas allerlei bewerkingen moeten ondergaan om brandwerende eigenschappen te krijgen. Brandwerend glas werkt brandvertragend tussen de 30 minuten en 2 uur.

Rangschikking van brandwerend glas

Brandwerend (isolatie)glas wordt gerangschikt naar prestatieniveau, dat wil zeggen naar de duur van de brandwerendheid en de wijze van brandwering. De rangschikking van het brandwerend glas gebeurt aan de hand van verschillende criteria en is beschreven in Europese normen.

De voordelen van brandwerend glas:

Brandwerend glas zorgt voor meer brandveiligheid 

Brandvertragend tussen de 30 minuten en 2 uur

Te combineren met bijvoorbeeld isolatieglas

Wil je vakkundig advies of een offerte aanvragen?

Bel ons op 0180 - 22 23 33 of vul het contactformulier in

bottom of page